50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist

Omdat we nu officieel 50 jaar bestaan zijn wij op zolders en in ons magazijn gaan rondsnuffelen naar de geschiedenis van de winkel. Lees hieronder het waargebeurde verhaal van de oprichter Piet Voskamp.

 

Maar de naam blijft!

Als er een naam verbonden is met onze wijk 't Zand is het wel die van Piet Voskamp! In 2008 werd de rijwielzaak met zijn naam aan de Breeweg 17 gesloten om in een nieuw pand aan de Stationstraat 52 te heropenen. Nu 50 jaar later bestaat de naam nogsteeds een reden temeer om door het leven van Piet Voskamp te ''fietsen'' .

Piet werd geboren in 1936 in Utrecht, waar hij na zijn basisonderwijs naar Amsterdam ging om daar de opleiding (bromfiets)monteur aan het Centraal Bureau Rijwielhandel te volgen. In die jongerenperiode zo einde 50-er jaren, ging hij er op uit met zijn motor, een Puch SGS 175cc, om nagenoeg elk weekend neer te strijken met zijn tentje op de Zandput te vrouwenpolder. In die tijd echt niet meer dan een zandput en  koeienwei (eigenaar Fam. de Vlieger) met als voorzieningen een zwengelpomp voor grondwater en een schijthuis (met hartje) aan de sloot. Daar ontmoette hij Ineke Dobbelaar die daar ook haar tentje, samen met vriendinnen had opgeslagen. Al gauw werden zij verliefd. Een liefde die in 1963 resulteerde in een huwelijk. De kerkelijke bevestiging vond plaats in de toen nieuwe Ontmoetingskerk aan de Oosterscheldestraat door Ds. van Herwaarden. Het huwelijkfeest vond plaats in het nabijgelegen Kerkgebouwtje aan de Kerksteeg, later het Pand genoemd.

 

Als kruidenier de bestelboekjes ophalen

Piet kon na de bruiloft gelijk aan de slag in de Végé (kruideniers)winkel aan de Breeweg, rechts van de Kerksteeg, van Ineke's ouders. In die jaren was het de gewoonte dat de kruidenier in het begin van de week de bestelboekjes bij de klanten ophaalde , om aan het eind van de week de boodschappen aan huis te bezorgen. Kortom het was hard werken om aan de kost te blijven! Piet en Ineke hielen dat zo'n 5 jaar vol todat door concurrentie van de toen nieuwe supermarkten als Jacques' prijsslag verdere nering onhaalbaar maakten.

 

Rijwielen

Een mooie gelegenheid om Piet's eerdere interesse in fietsen en bromfietsen verder te ontplooien. In 1968 startte hij de verkoop van (brom) fietsen. Alle merken zoals Zundapp, Berini, Sparta of Puch konden op bestelling worden geleverd. In de loop der tijd werd het winkelpand te klein en werd door Aanneembedrijf Stoppels (ook van 't Zand) de gevel tot volle breedte gebracht en liep nu door tot aan de Kerksteeg. De reparatiewerkzaamheden en de verkoop brachten nu meer op dan de grutterswaren destijds. Er was ook een handpomp voor de levering van tweetakt benzine. Zo werkte Piet 10 jaar lang zonder knecht. Een goede bron van inkomsten was de verkoop van bromfietsonderdelen met name de opvoersetjes. Menig ''nozem'' verbeterde (op illegale wijze) zijn brommer op het binnenplaatsje achter de winkel.


 

Gedurende 25 jaar voor de mobiliteit van de Politie

De politie bleef desondanks toch Piet's beste vriend. Hij beleefde met het Middelburgse politiekorps een unicum: hij mocht met een 5 jaars contract 65 rijwielen verhuren aan dit korps, eerst het merk DCR later de Gazelle. Daarna werd deze overeenkomst 4 maal herhaald, dus zorgde hij gedurende 25 jaar voor de mobiliteit van de Politie!!

De zaken gingen zeer goed. Nu was het geval de Smid Adrie de Poorte een smederij en een travalje had. Piet moest vele keren helpen de onwillige paarden voor het beslaan in de travalje vast te zetten. Behalve het beslaan van paarden, verkocht de Poorte ook kachels en voerde smeedwerk uit.

 

Onwillige paarden vasthouden

In 1972 beëindigde de smid zijn werkzaamheden. Piet kon voor de smederij een klein houten gebouwtje plaatsen voor de opslag van nog meer fietsen. Zijn oog viel echter op het pand erachter, eigendom van Dhr.Olieslager en in gebruik als ''hangplek'' van jongeren. Uitendelijk kreeg Piet dit pand ook in eigendom en als in 1991 de laatste verbouwing plaatsvind, is zijn imperium op zijn grootst! Hij had inmiddels ook een knecht, Ary Joosse in dienst genomen. Deze Ary nam in het jaar 2000 de zaak over.

 

Liefde voor vuurwerk

Een bijzondere liefde van Piet was de verkoop van vuurwerk. Sinds 1968 was het hard werken gedurende 2 laaste dagen van het jaar dat de verkoop was toegestaan. De opslag van het vuurwerk was in de eerste instantie de zolder van het winkelpandje, later moest echter, met het oog op de wettelijke bepalingen een kluis worden gebouwd. Behalve het verkopen van vuurwerk vond Piet het ook fantastisch zijn onverkochte voorraad op te maken op Ouwejaarsavond. Vele wijkbewoners kwamen bij Piet's winkel bijeen om dit feest mee te maken en Piet genoot er zelf het meeste van!


Gezinsleven en daarna

Als we het over hobby's hebben, dacht Piet in eerste instantie aan zijn drie kinderen dochter Johanna en de zoons Aart en Paul, die allen hun eigen weg gingen, echter niet naar de fietshandel! Met hun kinderen gingen Piet en Ineke nagenoeg elk weekend naar hun strandhuisje (van Adriaanse) bij Zoutelande totdat het voor Piet fysiek onhaalbaar werd. Ook genoten ze van vakanties met de auto met daarachter de vouwwagen, de Holtkamp Flyer. Hij verbleef dan in Zuid Frankrijk en Spanje. Ook het maken van lange (vlieg) reizen was helaas onmogelijk geworden. Deelname aan een busreis is gelukkig wel mogelijk gebleken.

Met de opening op 20 november 2008 van Ary Joosse's nieuwe zaak aan de Stationsstraat  52 kwam er een einde aand het zand-avontuur van Piet Voskamp. Zijn naam leeft verder en zal nog jaren staan voor een fietsspecialist die weet wat bij je past een begrip voor Middelburg en omstreken!

50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist 50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist 50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist 50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist 50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist 50 jaar Piet Voskamp de fietsspecialist

Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser.

Onderstaand artikel uit de krant: Scheldebode 19 februari 1992

Middelburg- het is natuurlijk bittere schande, maar de fiets van Zeeland’s rijwielhandelaar staat ergens op zolder.  Fietsen doet-ie alleen maar als er even een boodschap in de stad moet worden gedaan en dan nog op het oude karretje van zijn vrouw. De puike fiets op zolder heeft ook zo zijn voordelen. Hij roest niet, slijt niet en kan ook niet worden gestolen.

 

MET MENSEN PRATEN EN IN DE SHOWROOM BEZIG TE ZIJN

Piet Voskamp, inmiddels 55 jaar jong, schuifelt wat heen en weer op zijn nieuwe bureaustoel in het nieuwe kantoortje van het even nieuwe rijwielpaleis aan de Middelburgse Breeweg, Voskamp hoort niet op een bureaustoel. Voskamp is het liefst met mensen en fietsen bezig en dan hoor je met mensen te praten en in de showroom bezig te zijn, is zijn simpele filosofie. En die puike fiets op zolder? ‘’Ik ben rijwielhandelaar, geen fietser’’ : toch enigszins verontschuldigend, zij het met een dikke grijns. ‘’Ik probeer wel elke nieuwe fiets uit. Maar om te zeggen kom we pakken de fiets en gaan eens een kloek eind fietsen, nou nee. niet echt’’.

 

EEN UIT DE HAND GELOPEN VAKANTIE

Het zat er al vroeg in dat de goedlachse Utrechter in de fietsenbranche terecht zou komen. Vader had een rijwielhandel in de Domstad en zoon Piet was voorbestemd om in de voetsporen van vader te treden. Alleen zoals hij het grinnikend omschrijft uit een de hand gelopen vakantie in Vrouwenpolder maakte daar een eind aan. ‘’Tijdens die vakantie leerde wij elkaar kennen en ja, toen is Piet maar in Zeeland gebleven’’. Verklaart echtgenote Ineke de aanwezigheid van de Utrechter in het Zeeuwse. Geen fietsenhandel, maar kruidenierszaak zou het worden. Op de kop af vijf jaar en toen de cijfertjes aantoonden dat het maar verstandiger was om iets anders te gaan doen of te stoppen koos Piet Voskamp voor het eerste. Fietsen in plaats van grutterswaren. Een logische stap voor de Voskampen en een stap waar ze nimmer spijt van hebben gehad.


UITBREIDING OUDE KRUIDENIERSWINKEL

Hoe het allemaal begon weet Voskamp nog goed. ‘’In dit pand ben ik begonnen. Alras werd het te klein en kwam het pand van de buurman erbij. Een paar jaar later, we praten dan over 1977, weer een pandje erbij gekocht en de boel maar eens uitgebreid met een showroom, efin ga zo maar door. Om kort te gaan, in april 1985 was de laatste verbouwing/uitbreiding/reorganisatie achter de rug en kwam steun, toeverlaat en supermedewerken Ary Joosse Voskamp de helpende hand bieden. Nu, anno 1992 is dan alles in kannen en kruiken. Een splinternieuw pand met 700 vierkante meter oppervlakte, een enorm magazijn, een service hoek, een enorme balie en op de eerste etage een enorm assortiment aan fietsen.

 

DE GROOTSTE RIJWIELZAAK IN ZEELAND

Alles bij elkaar goed voor het predikaat ‘’De grootste rijwielzaak in Zeeland’’. Overigens niet alleen in rijwielen, zo stiekemweg heeft Voskampt een reputatie opgebouwd dat hij vrijwel elk onderdeel voor een brommer op voorraad heeft en het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand uit Brabant of Zeeuws-Vlaanderen bij hem de winkel binnenstapt op zoek naar dat ene onderdeel.  Bromfietsen verkopen doet Voskamp overigens niet. ‘’ In het algemeen kun je stellen dat iemand een brommer koopt en dat ding na twee jaar wegdoet. Dan moet er een auto of motor komen. De markt voor tweedehands brommers is veel en veel groter.

 

DE TOEKOMST GAAT EEN HeBRIDE FIETS WORDEN  

Het eerste wat die gasten doen is sleutelen en daar hebben ze onderdelen voor nodig. En daar heb ik - je kunt het zo gek niet opnoemen- vrijwel alles van in voorraad. Ook de fietsenhandel is veel veranderd vindt Voskamp. ‘’Vroeger kocht iemand een fiets als vervoersmiddel. Nu is het meer een vrijetijdsbesteding. Modegevoelig en dat is goed te merken’’. Half Nederland mag dan wel op een mountainbike zitten, voor Voskamp is het een trend die weinig met de realiteit te maken heeft. ‘’De hoogste bult die we hier hebben is een verkeersdrempel. waar heb je dan zo’n fiets voor nodig? Maar goed, als de mensen dat willen, prima’’. De toekomst gaat in ieder geval de ‘’Hebride’’ worden voorspelt hij. ‘’Een soort kruising tussen een racefiets en een mountain-bike. Daar kun je ook beter mee uit de voeten. ‘’In alles, en zeker met de nieuwe showroom, heeft Ary Joosse een belangrijke rol gespeeld’’ Benadrukt Voskamp. ‘’Die man is goud waard. Het is natuurlijk iemand die op de loonlijst staat, maar toch. Ary gaat overal mee naar toe, naar beurzen noem maar op. Moeten er beslissingen worden genomen, dan wordt er met Ary overlegd. Overigens, als Ary er niet was geweest was deze nieuwe zaak er misschien niet eens gekomen’’.

 

CADEAUTJE VAN VOSKAMP

Piet Voskamp en Ary Joosse zijn er klaar voor. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe showroom officieel geopend en afgelopen vrijdag konden ook twee lagere technische scholen in Zeeland en een in Bergen op Zoom elk een pakket leermiddelen (versnellingsnaven, derailleurs en dergelijke) met een waarde van een dikke drieduizend gulden in ontvangst nemen. Kadootje van Voskamp.

Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser. Voskamp: Rijwielhandelaar, geen fietser.