Een fiets voor jou; van de zaak

Voordelig bij Piet Voskamp

Het einde van het jaar is in zicht en daarbij ook de ingewikkelde berekening van bijtelling voor een fiets van de zaak. Vanaf januari 2020 gaat dit overboord waardoor er een zeer aantrekkelijke en gezonde optie komt voor werknemers en werkgevers. In dit artikel heldere antwoorden voor werknemer en werkgever op veelgestelde vragen.

 

Voordelige bijtelling, vanaf 2020 7%

De methodiek die gebruikt wordt voor het berekenen van bijtelling voor de auto zal vanaf volgend jaar ook gebruikt worden voor de fiets. Het bijtellingspercentage voor een fiets van de zaak wordt vanaf 2020 7%. Ondernemers kunnen zowel voor zichzelf als voor de werknemers een fiets aanschaffen.

 

Geen lastige registratie en moeilijke rekenmethode’s meer

Als je nu een fiets van de zaak hebt, moet je belasting betalen over het privégebruik en dat is lastig te registreren. Daar bovenop is de rekenmethode te complex.

 

Drie manieren om fietsgebruik te stimuleren:

1. Door een fiets voor de werknemer te kopen.
De werknemer wordt dan eigenaar van de fiets. Omdat dit als loon wordt gezien voor de werknemer (je krijgt een fiets cadeau), kan een werkgever ervoor kiezen om het loonbestanddeel bij de eindheffing op te nemen. De werkgever neemt dan op het eind van het boekjaar de eventuele verschuldigde eindheffingsregeling voor zijn of haar rekening.
2. Door een vergoeding voor de fiets te geven.
Een werkgever vergoedt een fiets compleet of voor een gedeelte. Ook dit wordt als loon gezien. Ook hier kan de werkgever ervoor kiezen om het loonbestanddeel bij de eindheffing op te nemen.
3. Door het ter beschikking stellen van een fiets.
De fiets blijft dan eigendom van de werkgever.

 

Zo werkt de bijtelling

Je krijgt te maken met de bijtelling op het moment dat je een fiets van de zaak krijgt. Je mag dan los van het woon-werkverkeer de fiets ook voor privégebruik gebruiken! Je telt jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets op bij je inkomen. Let op: je komt met een fiets van de zaak niet meer in aanmerking voor de belastingvrije reiskostenvergoeding.

 

Voor welke fietsen geldt de regeling?

Dat is een makkelijke vraag voor ons! De regeling geldt voor alle soorten fietsen, dus ook e-bikes en speed pedelecs.

 

Wat zit er allemaal in de bijtelling?

Een accu-upgrade bij aflevering van een elektrische fiets zit als accessoire in de consumentenadviesprijs en verhoogt de bijtelling. Een regenjas of fietstas wordt als loon gezien. Service pakketten en onderhoudsbeurten zijn, net als bij de auto van de zaak, bijkomende kosten van de werkgever.

 

Fiets van de zaak, blijft van de zaak

Als werkgever koop je de fiets en stelt die beschikbaar voor de werknemer. De werknemer wordt geen eigenaar van de fiets. Zodra een werknemer uit dienst gaat zal de fiets terug moeten worden gegeven. Ook kan afgesproken worden dat de werknemer de waarde van de fiets op dat moment aan de werkgever betaalt. Als de werknemer het overname bedrag niet hoeft te betalen dan wordt de waarde gezien als een loonbestanddeel (je krijgt toch een 2e hands fiets:) De werkgever kan er hier opnieuw voor kiezen om eind van het boekjaar de eventuele verschuldigde eindheffingsregeling voor zijn of haar rekening te nemen.

 

Fiets van de zaak naast de auto van de zaak

De fiets van de zaak kan samen met de auto van de zaak worden gebruikt. Op deze manier wordt het voor een werknemer interessanter om een aantal dagen per week op de fiets naar het werk te gaan.

 

Een jaarlijkse vergoeding voor gebruik betalen?

Als werknemer kan je een vergoeding betalen voor het gebruik van de fiets. Deze vergoeding wordt afgetrokken van het bedrag dat je bij je inkomen telt. Let op; het resultaat mag nooit minder dan 0 euro zijn.

 

Fiets van de zaak en btw-teruggave voor de werkgever

Bij de teruggave van de btw geldt nog steeds het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA).Omzetbelasting mag teruggevraagd worden over maximaal € 749 incl. omzetbelasting. Over het meerdere bedrag is er geen recht op teruggave omzetbelasting.