Onderhoud fietsaccu in de winter


Deel dit bericht.

Heb je een e-bike? Dan is je accu één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. In alle seizoenen is het belangrijk dat je accu je brengt waar je wilt zijn. Vooral in de winter kan de actieradius minder groot worden. Je kunt dus minder ver met elektrische ondersteuning fietsen dan je gewend bent. Maar je kunt wel wat doen om de accu optimaal te benutten, ook in deze maanden!

Tips

  • Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu’s hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C  opgeladen kunnen worden. De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat als de fiets binnen staat, je de accu gewoon kunt opladen.
  • Verleng de levensduur van je accu door deze op kamertemperatuur en op een droge plaats te bewaren. Temperaturen onder de 10 graden zijn niet wenselijk.
  • Staat je e-bike de hele dag buiten in de kou, bijvoorbeeld op je werk? Neem dan de accu mee naar binnen, zodat deze niet te koud wordt en de actieradius optimaal blijft.
  • Berg je accu nooit leeg op. Wanneer je de e-bike in de winter niet gebruikt, is het belangrijk dat de accu minimaal voor de helft opgeladen is voordat je deze opbergt. Wanneer je de accu langer dan 2 maanden laat liggen is het belangrijk om de accu even bij te laden, zodat deze weer in een actieve modus komt.

Algemene veiligheidstips voor de winter

En dan geven we nog graag een paar algemene veiligheidstips voor de winter:

  • Plan een onderhoudsbeurt in. We kijken of de remblokken nog niet versleten zijn en of het profiel op je banden nog volstaat.
  • Controleer je verlichting. Juist in de wintermaanden is zichtbaarheid van levensbelang. Veel e-bikes zijn voorzien van verlichting op de accu. Heb je batterijverlichting? Dan is het verstandig om een extra setje batterijen mee te nemen voor het geval de batterijen leeg raken.
  • Zorg voor een goede bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra accuverbruik, en een te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg.

Bekijk meer recent nieuws.

Hippe retrofietsen