Fietsonderhoud in de seizoenen


Deel dit bericht.

Bij veel fietsen wordt geadverteerd met ‘onderhoudsvrij’. Wij spreken liever van onderhoudsarm. Door kwalitatief hoogwaardige materialen zijn de vitale onderdelen van de fiets goed beschermd. Toch zullen weersinvloeden vrij spel hebben op jouw kwaliteitsfiets als je er door de seizoenen heen geen aandacht aan schenkt. Een jaarlijkse controle in combinatie met een onderhoudsbeurt door ons verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je er zelf met geringe inspanning voor zorgen dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Fiets schoonmaken

Als je jouw fiets goed schoonhoudt zal er minder slijtage optreden. Immers, vuil houdt vocht vast en dat is een van de grootste boosdoeners. Tweemaal per jaar een handwarm sopje met fietsreiniger is een mooi begin. Vergeet niet het vuil onder de spatborden te verwijderen. Daarna afspoelen met de tuinslang. Géén hogedrukspuit of sproeikop met sterke straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf, trapas, etc. Laat de fiets goed drogen. Is er gestrooid en zit er pekel op je fiets? Gebruik dan koud water. Dan voorkom je dat het zout oplost in het warme water en dieper in je fiets terecht kan komen.

Tips voor winterseizoen

Een doorgewinterde fietser geeft zijn fiets in de winter wat extra aandacht. Hier enkele tips:
• Zet je zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Dan kom je goed bij de grond en voorkom je valpartijen.
• Draag warme en waterbestendige kleding; lichte kleuren zijn beter zichtbaar dan donkere.
• Je fiets gaat langer mee als je hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats.

E-bike in de wintermaanden

Een elektrische fiets vraagt nog wat extra aandacht in de wintermaanden. Door de kou neemt de capaciteit van de accu van de e-bike af. Dit betekent dus ook: een kleinere actieradius. De accu is wat zwakker bij lage temperaturen, net als bij auto’s en mobiele telefoons. Met onderstaande tips verleng je de levensduur van je accu:
• Bewaar de accu van je elektrische fiets op een droge plek tussen de 10 graden en 30 graden, het liefst op kamertemperatuur.
• Laad de accu het liefst op kamertemperatuur op. Het laden duurt bij koud weer een stuk langer.
• Berg de accu niet leeg op, maar zorg dat deze liefst minimaal voor de helft vol is.
• Laad de accu minimaal om de maand op als deze voor langere tijd niet gebruikt wordt. Want door een leeggereden accu in de kou op te bergen kan diepontlading ontstaan. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg en wordt de accu onbruikbaar.
• Het LCD-display van je e-bike kan tijdens koude dagen trager reageren dan gebruikelijk. Bewaar een afneembaar display binnen als temperaturen dalen tot het vriespunt.

Onderhoudsbeurt online plannen

Laat je het onderhoud en poetswerk graag over aan ons? Je kunt bij ons makkelijk en snel zelf online een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt!

Bekijk meer recent nieuws.

Hippe retrofietsen